Hétfő, 2021 Máj 17, 19:42:31
Üdvözöllek Vendég | RSS

Belépés

Úrkúti időjárás

Naptár

«  Május 2021  »
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Mini-chat

Forditó

Keresés

Statisztika

Az Úrkúti pmr átjátszó

 

Technikai háttér, elérhetőség, használat.

 

A papagáj működése mögött egy Yaesu VX146 rádió berendezés és egy  beszédprocesszoros hangrögzítő áramkör  tartozik. Ez egy nagy magasságban elhelyezett rádió berendezés, ami folyamatosan figyeli a PMR 11 - es csatornát. Ha ezen adás érkezik hozzá és a beszéd mellett tartalmazza a 203,5 Hz - es CTCSS kódot is, akkor elkezdi rögzíteni a beszédet. Miután a bejövő adás abbamarad, a rádiókészülék adásra kapcsol, és a memóriájából visszajátssza a fölvett szöveget. A visszajátszás végeztével egy adásvéghang (bipp) hallatszik. Ezután az áramkőr ismét kész az újabb felvételre és visszajátszásra. A visszajátszott szöveg után rövid sípjel azt jelenti minden ok a felvett teljes beszélgetés, visszajátszva

                                                                  

Használat

Miután beállítottad a rádiódon a 446.13125 MHz-s frekvenciát, és adásnál is hozzá rendelted a 203,5 Hz-s CTCSS kódot, illetve a vételnél is a 203,5 Hz-s kódot. Máris használhatod az átjátszót. Mielőtt adásra kapcsolnál, hallgatózz egy fél percet! Ez azért szükséges, mert lehet, valaki épp beszél, vagy épp összeköttetésben van valakivel. A visszajátszás és a roger bipp után várj pár másodpercet az adással! Ha valaki esetleg szeretne följelentkezni egy rövid Brék vagy Breki-vel közétek férhessen. Mivel az átjátszó nem shift-es, ezért a használata türelmet és toleranciát igényel, az idegrendszeri mellékhatások elkerülése végett csak ezek birtokában használd.

Kérdések és válaszok:

Mi is ez a papagáj átjátszó?

Ez egy olyan rádió berendezés, ami tartalmaz egy beszédprocesszoros hangrögzítő áramkört Ha forgalmazás van az adott csatornán, azt rögzíti, illetve vissza játssza. Tehát megismétli a rádióforgalmazást. Lényegében olyan mintha egy hegytetőről valaki megismételné, amit mondtuk. Jelen esetben ez egy hangrögzítő áramkör.

Kik használhatják, és mire használhatom?

Az átjátszót bárki használhatja, aki rendelkezik olyan rádióval, ami az átjátszót indítani képes. (megfelelő adófrekvencia, illetve CTCSS kódolás) Az átjátszó teljesen nonprofit dolog. A készítő soha nem fog tőled semmit kérni cserébe azért, hogy használhasd. Csupán annyit, hogy kellő kultúrával forgalmaz rajta. Ez az átjátszó arra való, hogy ha távoli állomással szeretnél forgalmazni, akkor ezen keresztül, megteheted. Tehát nem arra való, hogy pár km-re lévő állomással beszélgess rajta, pl.: ha halljátok egymást szimplexben is, akkor kérjük, mellőzd az átjátszót. Engedj másokat is forgalmazni rajta.

Milyen teljesítménnyel sugároz az átjátszó?

Az átjátszó 500mW ERP teljesítménnyel dolgozik. Mivel nagy magasságban van elhelyezve ez messziről vehető. Illetve ennyi RF teljesítményt ír elő a PMR szabvány.

Mennyi időt tud rögzíteni?

Az elektronika képes lenne 120mp rögzítésére is. A tényleges maximum felvételi idő 60mp 12KHz mintavételezéssel. Rádió adáskorlát 60mp.

Mi a csipogás az adás végén?

Egy rövid, ami a roger beep, ami az adás végét jelzi.

Az átjátszó etikettje:

Az átjátszón tilosak a következő dolgok. Szándékos zavarás, durva nyelvezetű forgalmazás, politizálás, másokat sértő magatartás. Továbbá szigorúan tilos amatőr és egyéb más frekvenciákra történő kereszt átjátszás.

 
Google PageRank