Vasárnap, 2021 Ápr 18, 00:12:01
Üdvözöllek Vendég | RSS

Belépés

Úrkúti időjárás

Naptár

«  Április 2021  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Mini-chat

Forditó

Keresés

Statisztika

USB-s Masat-1 vevő (v1.0)

A Masat-1 pályára állítása óta sokan kérdezték, hogy hogyan tudnák venni a műholdunkat. Erre szinte minden alkalommal azt válaszoltuk, hogy nagyon egyszerű, egy megfelelő rádió és antenna szükséges hozzá, valamint egy PC, amelyen a Masat-1 vevőszoftver fut.

A gond „csak” annyi, hogy az ilyen célra alkalmas vevőkészülékek nem túl olcsó berendezések (mai hasonlattal élve egy notebook árával vetekszenek).

Az 1 éves születésnapi rendezvényünkön bejelentettük, hogy készül egy kis költségű, USB-portos Masat-1 vevő. Több hetes fejlesztést és tesztelést követően elkészült az első olyan változat, ami az érdeklődőknek kiadható. A kliens szoftverünkben is több módosítást hajtottunk végre, illetve az új vevő hardver kezelésére is felkészítettük.Masat-1 USB-s vevő

A vevőkészülék felépítése

Az antennáról jövő RF jelet egy kiszajú előerősítőn keresztül az FSK vevő IC bemenetére vezetjük (amely hasonló műholdban található FSK IC-hez), melynek referencia órajelét egy hőmérsékletkompenzált kvarc oszcillátor biztosítja (a megfelelő frekvenciastabilitás érdekében).

Az FSK vevő IC-t és a hőmérsékletkompenzált kvarc oszcillátort a vevőkészülék esetében a Silicon Laboratories Hungary Kft. biztosítja, amiért külön köszönetünket szeretnénk kifejezni!

Az FSK vevő IC-ből digitális formában érkezik a vett bitsorozatok a mikrovezérlőbe, amely egy soros port – USB átalakítón keresztül csatlakozik a számítógéphez.


Masat-1 USB-s vevő blokkdiagramja

A vevőkészülék műszaki paraméterei

Vételi frekvencia:

437.345

MHz

 

Doppler:

+/- 15

kHz

 

Sávszélesség:

2

kHz

 

Löket:

625

Hz

 

Adatsebesség:

625

bps

 

Érzékenység:

-126

dBm

vevő IC bemeneten

Érzékenység:

-136

dBm

előerősítő bemeneten @ 5% PER

Mivel a vételi sávszélesség 2 kHz körüli, azonban a pályából és ebből adódóan a földi állomáshoz viszonyított műhold sebességből adódóan +/- 15 kHz körüli a Doppler-csúszás mértéke, emiatt a vevőszoftver folyamatosan korrigálja a vevőkészülék pillanatnyi vételi frekvenciáját az éppen aktuális Kepler adatoknak megfelelően (TLE) – tehát a vevőkészülék hangolása automatikus.

A vevőszoftver ezen kívül egy adatfájlt is készít, amely tartalmazza az aktuális földrajzi helyhez tartozóan az áthaladás idejére vonatkozóan az azimut és elevációs szög értékeket (hogy merre kell nézni az antennával) valamint a Doppler csúszás mértékét (hogy hogyan kellene hangolni a rádiót, ha ez nem lenne automatikus) – ez többek között a középiskolások részére lehet hasznos, amikor csillagászatról, űrmechanikáról illetve hullámtanban Doppler hatásról van szó.

A vevőkészülék érzékenységét tekintve jobb, mint egy – a műhold vételére alkalmas – rádióamatőr készülék, hiszen kifejezetten a Masat műholdak vételére fejlesztettük ki. Hangsúlyozzuk továbbá, hogy nemcsak a Masat-1 vételére alkalmas, hanem a későbbi Masat-ok vételére is alkalmas lesz szoftverfrissítést követően.

Az antenna tekintetében – hiszen valamivel venni is kell a műholdat – pont a kifejezetten jó érzékenység ad lehetőséget arra, hogy egy egyszerű mérőszalagból készített antennával is venni tudjuk a Masat-1-et (azért mérőszalag, mert egy kb. 300 Ft-os áron barkácsboltban megvehető, és egy egyszerű olló segítségével az antenna elemei méretre vághatók, és még mérőszalag „sem kell hozzá”, hiszen a skála adott).

 


Bővebben:

      
Google PageRank