Péntek, 2024 Ápr 19, 13:52:59
Üdvözöllek Vendég | RSS

Belépés

Úrkúti időjárás

Naptár

«  Április 2013  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Mini-chat

Forditó

Keresés

Statisztika

Főoldal » 2013 » Április » 09

USB-s Masat-1 vevő (v1.0)

A Masat-1 pályára állítása óta sokan kérdezték, hogy hogyan tudnák venni a műholdunkat. Erre szinte minden alkalommal azt válaszoltuk, hogy nagyon egyszerű, egy megfelelő rádió és antenna szükséges hozzá, valamint egy PC, amelyen a Masat-1 vevőszoftver fut.

A gond „csak” annyi, hogy az ilyen célra alkalmas vevőkészülékek nem túl olcsó berendezések (mai hasonlattal élve egy notebook árával vetekszenek).

Az 1 éves születésnapi rendezvényünkön bejelentettük, hogy készül egy kis költségű, USB-portos Masat-1 vevő. Több hetes fejlesztést és tesztelést követően elkészült az első olyan változat, ami az érdeklődőknek kiadható. A kliens szoftverünkben is több módosítást hajtottunk végre, illetve az új vevő hardver kezelésére is felkészítettük.

Masat-1 USB Receiver

Masat-1 USB-s vevő

A vevőkészülék felépítése

Az antennáról jövő RF jelet egy kiszajú előerősítőn keresztül az FSK vevő IC bemenetére vezetjük (amely hasonló műholdban található FSK IC-hez), melynek referencia órajelét egy hőmérsékletkompenzált kvarc oszcillátor biztosítja (a megfelelő frekvenciastabilitás érdekében).

Az FSK vevő IC-t és a hőmérsékletkompenzált kvarc oszcillátort a vevőkészülék esetében a Silicon Laboratories Hungary Kft. biztosítja, amiért külön köszönetünket szeretnénk kifejezni!

Az FSK vevő IC-ből digitális formában érkezik a vett bitsorozatok a mikrovezérlőbe, amely egy soros port – USB átalakítón keresztül csatlakozik a számítógéphez.


Mivel a vételi sávszélesség 2 kHz körüli, azonban a pályából és ebből adódóan a földi állomáshoz viszonyított műhold sebességből adódóan +/- 15 kHz körüli a Doppler-csúszás mértéke, emiatt a vevőszoftver folyamatosan korrigálja a vevőkészülék pillanatnyi vételi frekvenciáját az éppen aktuális Kepler adatoknak megfelelően (TLE) – tehát a vevőkészülék hangolása automatikus.

A vevőszoftver ezen kívül egy adatfájlt is készít, amely tartalmazza az aktuális földrajzi helyhez tartozóan az áthaladás idejére vonatkozóan az azimut és elevációs szög értékeket (hogy merre kell nézni az antennával) valamint a Doppler csúszás mértékét (hogy hogyan kellene hangolni a rádiót, ha ez nem lenne automatikus) – ez többek között a középiskolások részére lehet hasznos, amikor csillagászatról, űrmechanikáról illetve hullámtanban Doppler hatásról van szó.

A vevőkészülék érzékenységét tekintve jobb, mint egy – a műhold vételére alkalmas – rádióamatőr készülék, hiszen kifejezetten a Masat műholdak vételére fejlesztettük ki. Hangsúlyozzuk továbbá, hogy nemcsak a Masat-1 vételére alkalmas, hanem a későbbi Masat-ok vételére is alkalmas lesz szoftverfrissítést követően.

Az antenna tekintetében – hiszen valamivel venni is kell a műholdat – pont a kifejezetten jó érzékenység ad lehetőséget arra, hogy egy egyszerű mérőszalagból készített antennával is venni tudjuk a Masat-1-et (azért mérőszalag, mert egy kb. 300 Ft-os áron barkácsboltban megvehető, és egy egyszerű olló segítségével az antenna elemei méretre vághatók, és még mérőszalag „sem kell hozzá”, hiszen a skála adott).

Antenna

Antenna a Masat-1 USB-s vevőhöz

Hogyan lehet ilyen vevőkészülékhez hozzájutni?

Megtekintések száma: 1276 | Hozzáadta:: Tripla7 | Dátum: 2013 Ápr 09 | Hozzászólások (0)

Dunántúli Rádiós Találkozó 2013

/Volt Rezi találkozó/


Idén is megrendezésre kerül a pmr, cb, amatőr rádiós találkozó.

 

Tervezett időpont : 2013.június 1. szombat

Tervezet helyszín, Sáska az agártető lábánál, gyönyörű kilátással a tanúhegyekre.

 

GPS koordináták +46° 56' 35.59", +17° 29' 17.13"

 

Ami biztos, Msdr 1 és Msdr2 bemutató Jakab Szilárd jóvoltából

Továbbá Janilab konverterek és ha elkészül, az új 820 ra épülő konbituner is tesztelhető lesz :)

Meg még sok minden babrálni való :D egy kis CB-zés, PMR-ezés, Amatőr rádiózás

 

További program még! Norbi kötélnek állt és lesz egy kis interaktív bemutató és élmény beszámoló az elmúlt 3 év ballon kísérleteiről.

 

A találkozóra jelentkezni csak az étel kalkuláció és a szállás végett kell!

Ebéd mint mindig, önköltségi áron lesz. /Még nem tudom István mit süt főz:) /

Távolabbról érkezőknek szállás megoldás is van .Boszorkánytanya Panzióban 3500.-/fő

Ha kedvet kaptál és jönnél kérlek a / ssegitek  kukac . gmail.com / címre vagy itt a honlapon a kapcsolat felvételnél írjatok . www.pmrradio.hu

Menyi fővel jössz, kell-e ebéd, vagy szállás. Honnan jössz.

Továbbá egy ötletet vetődött fel, ha van hely az autódban és megosztanád mással a benzinköltséget jelezd és közzé teszem mely környékekről jön autó, így esetleg közlekedési eszköz nélkül jövök is össze verbuválódhatnak. (robika1001)

Megtekintések száma: 975 | Hozzáadta:: Tripla7 | Dátum: 2013 Ápr 09 | Hozzászólások (0)

Google PageRank